Zorg over verslaving bij Waddinxveense jongeren

6 december 2015
WADDINXVEEN - Verslaving onder jongeren in Waddinxveen is een serieus te nemen probleem, stelt Trix de Kruijff (CDA) in de raadsblog. "Ik hoop dat Waddinxveen nu de schaamte naast zich neerlegt en het probleem aanpakt."

In de afgelopen weken lazen we in de krant weer over drugsgebruik onder jongeren  in Waddinxveen. Toen hier vorig jaar over gepubliceerd werd heeft het CDA dit ook al onder de aandacht gebracht in de Raad. Als de cijfers ook dit jaar kloppen, lijkt het dus een serieus probleem in Waddinxveen te worden en is de aandacht van het CDA hiervoor zeker niet overdreven.

Het CDA hoopt dat Waddinxveen zeker nu de schaamte naast zich neerlegt en serieus de problemen gaat aanpakken. Volgend jaar moeten deze treurige cijfers zeker lager zijn.

We zijn blij dat het College eraan denkt om ouders te ondersteunen in de problematiek van het drugsgebruik bij hun kinderen. Door dit "stille verdriet" van veel ouders opnieuw onder de aandacht te brengen komt er meer openheid over verslavingen onder onze Waddinxveense jeugd.

Waar moeten we aan denken bij verslavingen? Het gaat dan over drug-, drank-, game-, gok-, en eetverslavingen, ook wel ziekte nr. 1 genoemd onder de jeugd. Het is er voor de ouders in deze veranderde tijden ook niet makkelijker op geworden.

Verslaving komt in alle sociale lagen van de Waddinxveense bevolking voor. Niet alle ouders herkennen het probleem gelijk: ze weten niet waar die grote pupillen ineens vandaan komen, of  dat  trek in zoetigheid op het regelmatig roken van wiet kan duiden

Het CDA vindt dat wie deze problematiek (h)erkent, er ook iets mee moet willen doen. Wat te denken van het ter beschikking stellen van een ruimte aan de N.A. (Narcotics Anonymous). Hiermee geef je wel het signaal dat de problemen serieus genomen worden en steunen we zowel de ouders als de jongeren met een verslavingsprobleem. Bij de N.A. worden ook ouders ondersteund.

Verder valt te denken aan voorlichting op zelfs al de basisscholen. Als we jongeren zo weerbaar maken krijgen ze vanzelf meer vertrouwen, zodat ze steviger in het leven kunnen staan en de verslaving het hoofd kunnen bieden.

Het CDA gaat er op toezien dat er zoveel mogelijk middelen worden ingezet om deze problematiek aan te pakken zodat we volgend jaar in de krant geen verontrustende cijfers meer hoeven te lezen.

Ik zeg: Geen stadse problemen meer in Waddinxveen, maar dorpse oplossingen!!

Trix de Kruijff

raadslid CDA Waddinxveen