Water: vriend en vijand

6 november 2013
WADDINXVEEN - Nederland is een waterland, waar veel plezier op en in het water plaats vindt, met name in de zomermaanden. Helaas heeft die "vriend" ook een keerzijde, de "vijand". Bij veel regen en onstuimig weer laat hij zich zien. Helma Schippers (WeWa) deze week in de Raadsblog.

 We staan daar meestal pas bij stil als we met deze "vijand" te maken krijgen. Dan moeten alle scenario's uit de kast om ons te beschermen tegen het water.

Samen sterker

Deze weken wordt de werkelijkheid goed geoefend in de 4 veiligheidsregio’s van onze Zuid –Hollandse provincie. Het kost inzet van vele instanties en van veel materieel. Onder andere rondom Bodegraven- Reeuwijk en Woerden zijn er  activiteiten, die ook 's nachts doorgaan voor dijk en gebiedsbewaking. Defensie levert een groot aandeel op het land, het water, in de lucht en met de inzet van veld mobiele hospitalen. Daarnaast nemen ook het Rode Kruis, de Brandweer , Ambulance dienst, de Nationale reserve , Reddingsbrigades, Waterschappen en Crisismanagers deel aan deze grote oefening.

Niets te zien in Waddinxveen

In ons dorp was er niets te zien van dit alles, maar ook in Waddinxveen is er kans op een dijkdoorbraak. Wat dacht u van de diverse ringvaarten in en om ons dorp en uiteraard De Gouwe. Vorig jaar nog werd een stuk van de Ringvaartdijk gerestaureerd na een gevonden lekkage. Bovendien ligt een groot deel van ons dorp lager dan deze ringvaarten.

Veiligheid kost geld

Soms vraag je als burger je wel eens af , “waar moet ik nu weer voor betalen en is het geen geld in het water gooien?” Al dit geld belandt dus niet in het water, maar wordt gebruikt tegen het water. Veiligheid, onderhoud en oefenen kost geld. Ik heb van dat oefenen getuige mogen zijn. De inzet van velen was zeer serieus Met u hoop ik dat het bij oefenen zal blijven. Hierdoor blijven we alert en wordt ook ons mooie dorp hopelijk gespaard voor die "vijandelijke” trek van het water, die veel schade en leed kan veroorzaken..

Helma schippers

Raadslid WeWa.