'Waddinxveen aansluiten op burgernet'

26 september 2012
WADDINXVEEN - Weerbaar Waddinxveen pleit in de Raadsblog van deze week voor aansluiting bij Burgernet door de gemeente Waddinxveen. Het kan het veiligheidsgevoel vergroten.

De veiligheid in Waddinxeen wordt er, volgens ons, niet beter op. Inbraken en geweld nemen toe. Op straat of in het Gouwebos kun je afgeranseld worden. Op het station met een mobiele telefoon, wordt je tegen de grond aan geslagen en omstanders kijken toe!

ANGST? We weten het niet, maar we kunnen het wel begrijpen. Helaas durven wij bijna geen actie meer te ondernemen uit angst voor ons eigen leven. Dit is echter niet goed.

Burgernet

Kan de Gemeente niet iets doen voor meer veiligheidsgevoel? Ja, dat zou kunnen. Als eerste stap zou de Gemeente Waddinxveen zich kunnen aansluiten bij Burgernet.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Opsporing

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Anoniem

De Burger kan hierdoor actief mee helpen met het snel oplossen van diverse zaken in onze eigen Gemeente. En men hoeft niet bang te zijn, het blijft anoniem, want een dader krijgt nooit te horen wie de tip heeft gegeven.

Wat kost het de burger om hier aan mee te doen? Helelmaal niets! Het nummer dat je terug moet bellen bij een melding is kosteloos en ontvangen van de berichten ook.

Goede resultaten 

In onze regio zijn er al zeer goede resultaten geboekt met dit Burgernet. Zoals in Bergambacht en Gouda. Maar ook Zoetermeer en de gemeente Zuidplas hebben Burgernet. Totaal zijn er de provincie Zuid Holland inmiddels 60 Gemeenten die zich hebben aangesloten bij Burgernet.

Nummer 61 

Dus hoogtijd dat Waddinxveen, Gemeente nummer 61 wordt.

Weerbaar Waddinxveen vindt samen met u, veiligheid belangrijk !

Helma Schippers

Raadslid

Weerbaar Waddinxveen