Verkeerschaos in Waddinxveen

18 juni 2015
Door betere planning en communicatie had veel ellende voorkomen kunnen worden, de afgelopen weken in het verkeer rond en in Waddinxveen. Dit schrijft Frans Bos (WeWa) in de raadsblog van deze week.

De afgelopen weken heerstte er in Waddinxveen af en toe een flinke verkeerschaos. Auto's stonden in de rij om de rijksweg op te kunnen, lange files voor de Coenecoopbrug en zelfs de Zijde in Boskoop ontkwam niet aan nog meer verkeersdruk. Toeval? Ja, soms. Maar ook een goede planning en een veel betere voorlichting had veel ellende kunnen voorkomen.

Natuurlijk, de Groensvoorde was dicht en blijft dat ook een tijdje. Maar dat was bekend. Verkeer naar (bijvoorbeeld) station Noord moest zich door de nog niet zo lang geleden versmalde Peuleyen persen, terwijl een beetje verder omrijden over het Noordeinde ook een optie zou zijn.

En een schip veroorzaakte (zo goed als zeker ongewild) een hoop schade aan de hefbrug. Dat wist niemand van tevoren. De oprit naar de brug ging dicht en de Coenecoopbrug werd op slag een van de drukst bereden bruggen van ons land. Het laatste stukje van de Kerkweg-Oost is daardoor een stuk rustiger geworden. De vraag is of de winkeliers en handelaren ter plekke er zoveel gelukkiger van zijn geworden.

De 'verbouwing' van de Beijerincklaan zou verkeershinder geven en de weg zou zelfs een paar dagen geheel dicht gaan. Vanwege hoogstnoodzakelijk werk. Dat was bekend, maar wel lastig. Vele zochten sluiproutes, bijvoorbeeld over de Sterrenlaan, die daar ook niet echt geschikt voor is.

Op de Bredeweg werd in Moerkapelle gewerkt aan een gasleiding en bij het kruispunt met de Plasweg was de weg af en toe afgesloten. Dat gaf een heel gedoe met vrachtwagens, die van de rijksweg richting Intratuin dachten te gaan.

Toen de Henegouwerweg wegens asfalteringswerk bij Boskoop ook nog eens werd afgesloten had Waddinxveen iets weg van een onneembare vesting, die het best te mijden was door er met een grote boog omheen te rijden.

Een heleboel ellende had voorkomen kunnen worden door een strakkere en zorgvuldiger planning. Een betere bewegwijzering (naar het Noordeinde in plaats van door Peuleyen bijvoorbeeld) had ook kunnen helpen.

En wat ook beslist beter moet, is de communicatie tussen de verschillende overheden. Als de provincie een weg (tijdelijk) afsluit, zou het wel zo handig zijn als vooraf met de desbetreffende gemeente zou worden afgestemd. Ook de gemeente wordt niet graag voor een voldongen feit gesteld door de provincie. En de inwoners niet door de gemeente.

De bebording van omleidingen en afsluitingen worden nu overgelaten aan de aannemer, die het werk gaat uitvoeren. De gemeente moet hierin de regie gaan voeren, de leiding nemen. Al was het maar om onnodige ergernis bij de inwoners te voorkomen.

Frans Bos

Fractievertegenwoordiger Weerbaar Waddinxveen