Van vluchteling tot raadslid in Waddinxveen

14 september 2012
WADDINXVEEN - Raadslid Celal Altuntas, onlangs geïnstalleerd voor de PvdA in Waddinxveen, stelt zich hier voor. "Ik ging met angst naar bed en stond ermee op."

Als onlangs geïnstalleerd raadslid voor de PvdA wil ik me met dit blog graag aan u voorstellen.

Vluchteling

Ik ben geboren in Turks Koerdistan en mijn familie leeft daar nog steeds. In 1992 ben ik als politiek vluchteling naar Nederland gekomen. Mijn vlucht was het moment in mijn leven dat ik afscheid moest nemen van mijn familie, vrienden en de plek waar mijn wieg stond. Wetende dat de kans dat ik hen nooit meer zou zien groot was koos ik ervoor om te vluchten, omdat mijn leven en ook die van mijn familieleden ernstig in gevaar waren.

Ik was amper 20 jaar oud en ging naar 'Holanda'; een land dat ik verder niet kende en waarvan ik niet wist dat het eigenlijk Nederland heette.

Asielzoekerscentra

 

 

Na eerst in een aantal AZC's te hebben verbleven werd ik op 8 februari 1993 in Waddinxveen opgevangen om daar als asielzoeker een nieuw leven te beginnen. Het werd Waddinxveen, omdat het een gemeente was die vluchtelingen verwelkomde door onder andere woningen ter beschikking te stellen.  Ik ben er nooit meer weggegaan.

 

Toen ik een beetje gesettled was ben ik gestart met mijzelf te ontwikkelen tot iemand die een zelfstandige plek in de Nederlandse samenleving zou kunnen innemen. Want dat was mijn doel. Dit betekende om te beginnen dat ik een nieuwe identiteit moest opbouwen.

Verblijfsvergunning

Vijf jaar later kreeg ik eindelijk mijn verblijfsvergunning en kon ik mij daadwerkelijk als een Nederlander gaan beschouwen. Die vijf jaar heb ik als vijfentwintig jaar ervaren. Ik heb me in die periode heel vaak eenzaam en verdrietig gevoeld. Ik ging met angst naar bed en stond ermee op; bang om teruggestuurd te worden naar Turkije.

Mensen helpen

 

Op de dag dat ik de verblijfsvergunning kreeg heb ik tegen mezelf gezegd: "vanaf nu ga ik proberen ook andere mensen te helpen". Zonder de steun die ik zelf uit de samenleving heb gekregen zou ik het namelijk niet gered hebben. Daarop besloot ik de opleiding maatschappelijk werk te gaan doen en vanaf 2001 werk ik als maatschappelijk werker in Den Haag.

Thuis

 

Nu,  bijna twintig jaar na mijn komst in Waddinxveen, kan ik zeggen dat zowel de vestiging in Waddinxveen als de gekozen opleiding voor mij erg goede keuzes zijn gebleken. Ik voel me hier thuis en het doet mij enorm goed om iets te kunnen betekenen voor mijn medemens en de samenleving als geheel.

Trots

 

Op 24 april 2012 heb ik het PvdA-raadslid Hans van Stel mogen opvolgen en ben ik geïnstalleerd als gemeenteraadslid. Ik hou mij daarbij vooral bezig met de sociaal-maatschappelijke portefeuille. Daar ben ik trots op, want het raadslidmaatschap biedt mij de mogelijkheid mij nog meer in te spannen voor een samenleving waaraan alle inwoners  kunnen meedoen, ongeacht afkomst, sekse, identiteit of beperking.

Ik zal mij dan ook volop inzetten en 'gaan voor alle Waddinxveners', met als doel om Waddinxveen nog sterker en socialer te maken.

 

Celal Altuntas,

Raadslid

PvdA Waddinxveen