Subsidie voor ondernemers in Waddinxveen?

3 december 2014
Het financieel steunen van ondernemers in Waddinxveen moet geen carte blanche worden, stelt Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) in de Raadsblog van deze week. "Een vorm van subsidie waaraan we best voorwaarden mogen stellen."

In het coalitieakkoord is geld opgenomen om ondernemers te ondersteunen. Een idee om de plaatselijke economie op gang te helpen. Een vorm van subsidie waaraan we best voorwaarden mogen stellen. De meest ondernemersvriendelijke gemeente betekent niet automatisch een carte blanche voor ondernemers. De bijdrage van ondernemingen is breder dan het verschaffen van werkgelegenheid. Als Fair Tradegemeente zijn we dat aan onze stand verplicht: maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker.

Niet de enige pijler

Ondernemersvriendelijk zijn is prima, maar economische groei is niet de enige pijler waarop onze samenleving rust. Dat besef dringt ook bij veel ondernemers goed door. Oog hebben voor de mens in zijn omgeving hoort er gewoon bij. Net als in de cultureel-maatschappelijke context zijn we ook hier kritisch met subsidieverstrekking.

Wat is de kern van subsidies? Een kleine metafoor. Een rotsblok ligt naast een bergweg. Het ligt niet in de weg maar draagt ook nergens aan bij. Waar heeft het rotsblok wel nut? Net voorbij de top van de berg blijkt het rotsblok een oplossing te kunnen bieden: het verlegt de stroom in een riviertje. Een uitkomst voor de bergbewoners. Samen huurt men versterking in: de subsidie. Het rotsblok wordt, samen met de eigen mankracht, eenvoudig verplaatst. Eenmaal op de top van de berg is de hulp niet meer nodig. Het rotsblok rolt uit zichzelf naar de juiste plek. De subsidie is niet meer nodig.
Tot zover de vergelijking. Het bepalen van het belang van subsidie is soms moeilijk aan te geven. Pas wanneer de subsidie wegvalt, merk je wat je mist. Hoe bepaal je nu wanneer de subsidie kan stoppen? Druk je dat uit in euro’s? In culturele rijkdom? Om het nut aan te tonen vragen we ook een eigen bijdrage.

Concreet
Het ondernemingsfonds stimuleert ondernemers om ... Tja, wat willen we er concreet mee bereiken? Wat is de bijdrage van de ondernemers? Die vragen moeten we ook beantwoorden. Dat vinden we althans als PvdA/GroenLinks logisch.
Wat PvdA/GroenLinks betreft koppelen we maatschappelijk belang aan ondernemersbelang. Welke bijdrage levert het bedrijfsleven aan onze samenleving? Kunnen we met de subsidie nieuwe ontwikkelingen stimuleren? Baken daarom af wat wel en niet binnen de kaders valt. Economische bedrijfsrisico's zoals bedrijfsbeveiliging ondersteunen we niet, duurzame innovaties die bedrijven een hefboom bieden tot (maatschappelijk) verantwoorde groei ondersteunen we wel. Daarmee vervlechten we op een goede manier belangrijke thema's met elkaar: maatschappelijk ondernemerschap en duurzame ontwikkeling zijn prima te verbinden.

Halvard Jan Hettema,

fractievertegenwoordiger PvdA/GroenLinks