Samen Waddinxveen nog veiliger maken

1 oktober 2014
WADDINXVEEN - De woning goed afsluiten, donkere plekken goed verlichten. We moeten samen zorgen voor een veilige samenleving. Dit schrijft VVD-raadslid Raymond Boer in de Raadsblog van deze week.

"In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn". Zo begon de Koning zijn troonde op Prinsjesdag. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne (en de vliegramp MH17), de dreiging van IS in Syrië en Irak, de uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika en de mogelijke gevolgen door klimaatveranderingen, besefte ik de afgelopen maanden dat vrijheid en veiligheid niet meer vanzelfsprekend zijn.

Zeespiegel

Gelukkig voel ik mij als burger in Waddinxveen nog steeds vrij en veilig. In mijn directe nabijheid ervaar ik de stijging van woninginbraken als enigszins onveilig en maak ik mij wel eens zorgen over het leven onder de zeespiegel met zoveel mensen in de Randstad.

Ebola

Vorige week was ik bij een informatiemiddag van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) voor raadsleden. De grootste risico's voor onze regio blijken niet (volgens mijn gevoel) woninginbraken of overstromingen te zijn, maar de uitbraak van een ziektegolf/virus (zoals ebola). In bijgevoegde tabel ziet u het risicodiagram van deze regio, waarin u kunt zien wat de grootste risico's zijn (hoge waarschijnlijkheid/kans met een hoge impact).

Crisisbeheersing

In de VRHM werken brandweer, politie, GHOR en de gemeenten samen aan rampenbestrijding en crisisbeheersing in Hollands Midden (zie www.vrhm.nl). De veiligheidsregio werkt ook nauw samen met partners, zoals waterschappen, rijkswaterstaat, provincie, milieudiensten en defensie. Iedere organisatie is verantwoordelijk voor zijn eigen taken. Samen zijn de organisaties verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied Hollands Midden (25 gemeenten).

Week van de veiligheid

Van 6 t/m 12 oktober is de week van de veiligheid in de gemeente Waddinxveen. In deze week worden diverse activiteiten ontplooid, zoals een informatieavond over woninginbraken op dinsdagavond 7 oktober, een open middag van brandweer en politie op woensdagmiddag 8 oktober en een buurtpreventieteam in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 oktober.

Samen veiliger

De VVD doet daarom ook mee met het buurtpreventieteam. Het creëren van een veilige samenleving is niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook van u! Hiervoor moeten wij samen zorg dragen. Door onze woning goed af te sluiten, waardevolle spullen uit de auto te halen, verlichting aan te brengen in donkere hoekjes bij onze woningen, afval op te ruimen, de stoep schoon te houden bij sneeuwval of ijzel, rekening met elkaar te houden in het verkeer en (huiselijk) geweld te voorkomen, kunnen wij samen onze samenleving nog veiliger maken! Ik reken ook op u!

Raymond Boer

Gemeenteraadslid

VVD Waddinxveen