Reuring op het Gouweplein

23 september 2015
Horeca- en cultuurondernemers op het Gouweplein brengen reuring in het nieuwe centrum van Waddinxveen. Het wachten is nog op het beloofde voetpad vanaf de Kanaaldijk. Dit schrijft Peter Rubeling (D66) in de raadsblog.

Sinds de opening van het nieuwe centrum in november vorig jaar kom ik daar regelmatig tijdens mijn middagrondje met mijn hond. Vanaf het begin zag ik dat de horecagelegenheid op de hoek van het Gouweplein goed bezocht werd door het winkelend publiek. Onder het genot van een al dan niet vloeibare versnapering werden de laatste dorpsnieuwtjes uitgewisseld.

Ik was dan ook benieuwd hoe zich dat zou ontwikkelen als de temperatuur ging stijgen en er een terras zou verschijnen. Eerlijk gezegd heeft dat mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Zodra de zon zich goed liet zien, we moesten er wel een poos op wachten, stroomde het terras vol. Niet alleen met shoppers, maar ook met grootouders die met kleinkinderen een ijsje kwamen kopen.

Gedurende het verloop van de zomer constateerde ik dat het steeds meer een ontmoetingsplek werd voor onze dorpsbewoners, zowel oud als jong. Zelfs de leden van de vaste ouderen hanggroep van het centrum kwamen soms even buurten. Er hing altijd een gemoedelijke sfeer.

Ik was dan ook aangenaam verrast dat een tweede ondernemer de stap waagde om ook een horecagelegenheid op het plein te beginnen. Dat betekent waarschijnlijk een tweede terras en nog meer reuring op het plein. Reuring waar we met smart op zitten te wachten.

Nog blijer werd ik van het nieuws dat men in ons onvolprezen cultuurhuis de Kroon de bedrijfsvoering gaat veranderen. Ook daar komt een horecaplek, die niet alleen de theaterbezoekers zal gerieven, maar naar ik verwacht ook als ontmoetingsplek zal gaan fungeren en daarmee de dorpshuisfunctie kan gaan vervullen zoals die ooit bij de initiatiefnemers voor ogen stond.

Dit zal zeker het geval zijn nu men besloten heeft de programmering uit te breiden met een aantal kindervoorstellingen en vijf muziekuitvoeringen op zondagmiddag. Die kunnen dan mooi aansluiten op de uitvoeringen in de Remonstrantse kerk aan de Zuidkade, maar dan is het wel te hopen dat men de agenda’s op elkaar afstemt.

Ondanks al deze positieve ontwikkelingen hoor ik ook nog steeds enige scepsis, maar je kunt je afvragen of die, gezien in het licht van de tijd, wel helemaal gerechtvaardigd is. Intussen is het nog wel wachten op het beloofde voetpad vanaf de Kanaaldijk. De wethouder zegde toe dat dit voor de bouwvak gerealiseerd zou zijn, maar ik bedenk me nu, dat hij er geen jaartal bij heeft genoemd. We zullen maar hopen dat die toezegging in een goed vat zit.

Peter Rubeling

Raadslid D66