Koopzondag ook in Waddinxveen?

30 mei 2013
WADDINXVEEN - Gaan in Waddinxveen voortaan de winkels op zondagmiddag open? Als het aan D66 Waddinxveen ligt wel, schrijft fractievoorzitter Albert Grooten in de Raadsblog van deze week.

Worden de winkeltijden binnenkort ook in Waddinxveen verruimd?

De Eerste Kamer heeft naar verwachting gisteren (28 mei 2013) voor een verruiming van de Winkeltijdenwet gestemd. Naast D66 en GroenLinks zullen de regeringspartijen VVD en PvdA voor het voorstel stemmen. Dat bleek tijdens de plenaire behandeling van het voorstel op 14 mei jl. Het voorstel is op 30 oktober 2012 aangenomen in de  Tweede Kamer. O.a. VVD, 50PLUS, D66, GroenLinks en PvdA stemden toen  voor.

Bevoegdheid naar de gemeenten

De wet geeft gemeenten de bevoegdheid om zelf te bepalen of winkels op zondag open mogen zijn. Naar verwachting wordt de wet tussen juli en september in regelgeving gegoten.

Eerder lag de bevoegdheid altijd bij het Rijk. De initiatiefnemers van de wet,  de Tweede Kamerleden Verhoeven (D66) en Van Tongeren (GroenLinks) hebben bij de behandeling uitgelegd dat elke gemeente op deze manier beter aan de wensen van de inwoner tegemoet kan komen. “Inwoners van Staphorst willen iets anders dan Amsterdammers”, aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).

Wat doet Waddinxveen?

Waddinxveen is geen Amsterdam en wil dat ook helemaal niet worden, maar om nog een keer Staphorst aan de Gouwe worden… Hopelijk besluit de gemeenteraad binnenkort om winkels die daar zelf om vragen en daar zelfs handtekeningen voor inzamelen, zoals bv.  de Turkse Bakkerij Amalia, toe te staan om op zondagmiddag open te gaan. D66 wil daar in ieder geval toestemming voor geven.

Hogere inkomsten

Verder zou een verruimde zondagopenstelling zorgen voor hogere inkomsten voor ondernemers en genereert het economische groei en banen.

In februari van dit jaar bleek dat veel gemeenten al vooruitliepen op de nieuwe wetgeving. In 75 van de 406 gemeenten waren alle zondagen al winkels open. In 196 gemeenten waren er op enkele zondagen winkels open.

Albert Grooten

(Fractievoorzitter D66)