Gemekker en gedoe over kinderboerderij

5 december 2012
WADDINXVEEN - De dieren van Dierendal voelen zich in de steek gelaten door de gemeente, stelt duo-raadslid Jan van der Loo (PvdA) vast in de Raadsblog van deze week. 'Zal je net zien dat je ook geen behoorlijk voer meer krijgt', blaatte het schaap.

Feest bij de vernieuwde Hefbrug; gepaste vreugde bij de eerste paal voor het nieuwe Centrum en in tegenstelling daarmee jarenlang gedoe over “Dierendal”. Vanaf het moment, dat het gemeentebestuur in alle wijsheid had besloten tot verzelfstandiging, is er regelmatig sprake van discussie over het lot van deze prachtige voorziening. Hele en halve bezuinigingen werden doorgevoerd, met derde partijen werd gesproken, maar tot een echte totaaloplossing kwam het niet.

Belangen

Reden om eens aan de dieren te vragen hoe zij deze toestand ervaren. ‘Ik heb geen mening’, piepte de muis en sprintte weg. ‘Het is wonderlijk wat voor rommeltje de mensen er van maken’, mekkerde de geit. ‘Ze houden totaal geen rekening met onze belangen’,  blaatte het schaap. ‘Er is nu een plan, om ons te laten onderhouden door een pannenkoeken bakker. Zal je net zien, dat je ook geen behoorlijk voer meer krijgt. Kan je de overgebleven restjes van het restaurant opeten, nou mij niet gezien’.

Zwaar op de maag

‘Al dat vet ligt nog zwaar op de maag ook’, kwaakte de gans, die erbij was komen staan. ‘Voor je het weet heb je teveel gegeten en zink je zo naar de bodem van de vijver.’ ‘Hechten de inwoners van Waddinxveen zo weinig belang aan deze accommodatie, dat ze er niet een paar extra euro’s voor over hebben’, riepen de dieren in koor. ‘Ik zal het ze vragen’, zei ik.

Eén euro 

Dat doe ik middels deze raadsblog. Het Gemeentebestuur is naarstig op zoek naar een bedrag van ongeveer 25.000 euro, omdat men door alle bezuinigingen dit bedrag binnenkort niet meer beschikbaar wil stellen voor de kinderboerderij. Dat is één euro per inwoner!

Win-win-win

Ik kan mij niet voorstellen, dat de inwoners dit bedrag niet over zouden hebben voor het in stand houden van de kinderboerderij als gemeentelijke voorziening. U betaalt plaatselijke belastingen in vele vormen: leges, tarieven, heffingen, enz. voor nuttige zaken, die voor u door de Gemeente worden verricht. Met 1% meer afvalstoffenheffing of eenzelfde verhoging van het rioolrecht zou het benodigde bedrag direct beschikbaar zijn. Daarmee wordt een klassieke win-win-win situatie bereikt. De Gemeente behoeft niet terug te komen op de reeds in gang gezette bezuinigingen, de kinderboerderij blijft zonder verder gedoe behouden en de inwoners van Waddinxveen kunnen zorgeloos blijven genieten van deze voorziening. Het lijkt me een mooie overeenkomst voor een langjarige oplossing. Zullen we dat maar doen?

Wie betaalt 

Dan moet uiteraard het bedrag, dat met die opcenten wordt verkregen, als bestemming kinderboerderij worden aangemerkt, want wie betaalt, bepaalt.

“Dierendal” is dan niet alleen voor, maar ook van U!

Jan van der Loo

(duo) raadslid PvdA