Gemeente moet karretje trekken, niet de burgers!

13 maart 2013
WADDINXVEEN - De gemeente moet nieuwe wegen zoeken om te zorgen dat we als gemeenschap de zorg voor kwetsbare burgers oppakken. Dit zegt PvdA-raadslid Celal Altuntas in de Raadsblog van deze week.

Op 25 april 2012 ben ik als raadslid geïnstalleerd voor de PvdA in Waddinxveen. Ik zit nu tien maanden in de raad en ik moet u eerlijk vertellen dat ik het nog steeds met veel plezier doe. Blijft het altijd zo leuk? Nee, natuurlijk niet maar dat geldt ook voor onze dagelijks ervaringen. Het ene moment is het fijn en goed en een ander moment is het wat minder. Natuurlijk heb je het weleens wat moeilijker gezien je positie en verantwoordelijkheden, maar de kunst is toch dit te kunnen vertalen in positieve energie.

Mijn eerste weblog heb ik gebruikt om mij aan u als Waddinxveners voorstellen. Deze keer wil ik u informeren over zaken die ons allemaal bezig houden.

Bezuinigingen

Als een nieuweling werd ik met de volgende bezuinigingen en veranderingen geconfronteerd: schoolzwemmen, leerlingenvervoer, WMO-kanteling en decentralisatie etc. Vanuit de fractie hebben we ons hard voor gemaakt om pijnlijke bezuinigen te voorkomen of te minimaliseren. Helaas heb je als oppositie maar een beperkte macht om de college besluiten te beïnvloeden.

Scherp

Maar dat wil niet zeggen dat je als oppositie niets moet doen. Een stevige oppositie zorgt voor een alert college dat z'n zaakjes goed op orde moet hebben. Een slappe oppositie zorg voor een onachtzaam college. De PvdA wil het college scherp houden.

Magere jaren 

Allemaal hebben we te maken met zeven magere jaren en dat doet ook nu weer pijn. Wij zijn er ons bewust van dat wij in crisis zitten en dat de verzorgingsstaat er niet meer is. De PvdA vindt echter nog steeds “de sterkste schouders de zwaarste lasten”. Er mag meer gevraagd worden van burgers die meer kunnen dragen.

Niet van harte 

Is er in de buurt iemand die hulp nodig heeft, dan wil de gemeente die omgeving (straat, buurt, familie) voorschrijven om verplicht hulp te gaan verlenen. Maar niet iedereen wil dat of doet dat van harte. Als hoofdverantwoordelijke moet de gemeente absoluut nieuwe wegen zoeken om ervoor te zorgen dat we inderdaad als gemeenschap samen de zorg voor kwetsbare burgers gaan oppakken.

Kracht 

Het is een goede zaak om ook kwetsbare mensen in hun kracht te zetten. Zodat ze zelf goed kunnen formuleren wat ze nodig hebben en daar ook de regie over kunnen hebben. Echter, je kunt niet van iemand verwachten om ineens kilometers te gaan rennen, terwijl hij/zij nog nooit, weinig of niet getraind heeft. Maar je kunt zo iemand wel begeleiden en ondersteunen om steeds meer vooruit te komen.

Gemeente: zorg dat u er klaar voor bent om op 1 januari 2014 deze verantwoordelijkheid aan te kunnen.

Celal Altuntas

PvdA raadslid Waddinxveen