Feestje, met een beetje melancholie

17 oktober 2012
WADDINXVEEN - De feeststemming voor de start van het nieuwe centrum is gemengd met een beetje melancholie, schrijft PCW-raadslid Kees Bax deze week in de Raadsblog.

Tijdens bijzondere momenten in je leven komt het nogal eens voor. Zoals bij de opening van je nieuwe zaak of bij het slagen voor een examen. Ik heb het over de gedachte: “Wat zou het toch fijn geweest zijn als pa, of vul maar in aan wie u denkt, dít nog had kunnen meemaken!

Die gedachte overviel me, toen ik begin oktober het volgende persbericht ontving. “Langverwacht nieuw Centrum Waddinxveen nu definitief van start. “Yes”, denk ik: “We hebben eindelijk gescoord”. Ik voel me zowaar opgelucht en opgetogen. Toch gaan op hetzelfde moment mijn gedachten terug in de tijd.

'Het komt er niet'

Ik zie hem weer voor me. Die oude man uit onze achterban. Gepokt en gemazeld in de Waddinxveense politiek. Nog altijd betrokken bij wat er in ons dorp gebeurt. Een mens met uitstraling. Ik zie weer zijn vinger naar me opgeheven. Met zijn specifieke stemgeluid, de stem heeft een snikje, roept hij me toe; “Kees, dat Centrum komt er niet, echt dat Centrum komt er niet”. “Nou meneer Huizer (Heimen Huizer dus, de oudwethouder), ik geloof dat het er wel komt”. Ik bluf. Wat zou het toch fijn geweest zijn als…! Niet om mijn gelijk te krijgen hoor, maar gewoon om even bij te praten.

'Het komt goed'

 

Herinneringen komen zelden in hun eentje. Een andere wethouder komt op mijn netvlies. Die bewuste dag is hij in het ziekenhuis geweest voor een grondig onderzoek, Hij is ernstig ziek. Zijn bleke kleur verraadt dat hij moe is. Heel moe. Maar tot laat in de avond blijft hij pogingen doen om raadsleden ervan te overtuigen dat het Befair-terrein de beste locatie is voor het nieuwe centrum.

Op een gegeven moment kan ik het niet meer aanzien. “Hans”, zeg ik zachtjes: “als je mijn vader was, zou ik je nu gebieden om naar bed te gaan. Volgens mij is dit onverantwoord”. Zijn reactie is even rustig als gedecideerd. “Het komt goed Kees, het komt goed”. Als Hans Barth een doel voor ogen had, dan ging hij er voor. Met tomeloze energie.  

Melancholie 

Wat zou het toch fijn geweest zijn als…… Het mag niet zo zijn. We feliciteren het college en vooral de verantwoordelijke wethouder Kees Jong. Natuurlijk zijn we in feeststemming. Maar gezien de voorgeschiedenis een stemming die gemengd is met een beetje melancholie.

Kees Bax,

raadslid PCW

www. kiespcw.nl