Erfgoedbeleid!

1 november 2012
WADDINXVEEN - Er gebeuren goede dingen in Waddinxveen zonder dat daar veel ophef over wordt gemaakt. Dit stelt VVD'er Bart Wiekart deze week in de Raadsblog.

We zijn ongeveer halverwege de zittingsperiode van de Gemeenteraad. De meeste fracties gaan dan terugkijken. Wat waren onze plannen en wat hebben tot nu toe bereikt? Soms besef je pas op zo’n moment pas hoeveel er nog te doen is. En dat er punten zijn, die al lang gehaald zijn, maar waar je niemand meer over hoort.

Heimwee

Maar je komt ook goed nieuws tegen, waar je het niet verwachtte. Toen we twee jaar geleden begonnen, waren er in de Raad geen plannen voor het erfgoed van ons dorp. Vage ideeën over hoe mooi het vroeger was en heimwee naar verdwenen huizen. In ons verkiezingsprogramma behoorde erfgoedbeleid niet tot onze speerpunten. Maar plotseling waren daar een erfgoedverordening en een VVD-stukje in de krant over de bescherming van ons erfgoed.

Strenger

VVD-wethouder Cees Kroes moest vervolgens de Waddinxveense bestemmings­plannen up-to-date brengen, maar kon dat niet doen zonder eerst over de inrichting van het dorp na te denken. En nu hebben we een gewijzigde welstandsverordening, zodat het historische deel van Waddinxveen strenger bekeken wordt bij een verbouwing, terwijl de rest van het dorp juist minder bureaucratie leerde kennen.

Dorpsgezicht

We krijgen een archeologienotitie, zodat ook het ondergrondse erfgoed beter beschermd wordt. Tenslotte kregen we een nota over het dorpsgezicht tussen het toekomstige Bentwoud en de hefbrug. Daarin worden juist de mooie dingen beschermd en de toekomstige plannen voorzien van een kader om het passend in de omgeving te maken.

Fanfare

Zonder veel ophef of fanfare gebeuren er dus veel goede dingen. Ik vertel het u maar, want anders was het u misschien niet opgevallen. Er gebeuren veel goede dingen in de Raad, die niet in de verkiezingsprogramma’s staan, maar wel tot resultaat leiden.

Bart Wiekart

duoraadlid VVD