Emoties over en in de gemeentepolitiek

16 oktober 2013
WADDINXVEEN - Politiek is emotie, ook op twitter. Een twitteraar die kwetst zou ook eens moeten investeren in een aardige tweet, zegt PCW-raadslid Ton van Doorn in de Raadsblog van deze week.

Het ligt voor de hand om net na de besluitvorming over renovatie van het gemeentehuis daar een weblog over te schrijven. Maar ik vind het nu wel even genoeg. Concentratie op een ander item is een goede therapie om andere onderwerpen naar de achtergrond te schuiven. 

Twitter

Laten we het eens over taalgebruik en emoties in de raad en op twitter hebben. Collega Raimond Boer (VVD) zwengelde de toonzetting van tweets over de gemeentehuisdiscussie onlangs aan. Ik kon zijn oproep wel waarderen, maar anderen vonden het betuttelend en flauw. Ik realiseer me, dat er achter stevige tweets altijd een stuk emotie schuil gaat en niet iedereen is in staat emoties “schoon” te verwoorden.  Dat neemt niet weg dat twitteraars ervoor moeten waken dat zij mensen niet beschadigen.

Dikke huid

In raadsvergaderingen worden politieke debatten gehouden. Dat gebeurt op zakelijke gronden, maar er komen zeker ook emoties aan te pas. Dat hoort zo. Politiek is ook emotie. In woordkeus, in toonzetting van de zinnen en in uitstraling van de spreker zijn de emoties zichtbaar. Ook komt het voor dat er stevige bewoordingen of metaforen gebruikt worden. Daar moet je als raadslid tegen kunnen. Een dikke huid en een beetje eelt op de ziel horen wel thuis in de profielschets van een raadslid.

Dip

In een verhit politieke debat wordt er nu eenmaal wel eens aan iemand geschud en het is geen schande als je dan even uit het veld geslagen bent. Dat overkwam mij woensdag, een collega vorige week en een ander overkomt het in de toekomst. Het is na zo’n dip zaak je zo spoedig mogelijk te herstellen, want het debat gaat door.

Kwinkslag

Toch kan, ondanks het bovenstaande, een raadslid het gevoel hebben beschadigd of gekwetst te zijn, zonder dat de aanrichter dat beoogde. Als ik dat zelf merk, begint mijn geweten wat te knagen. Met het oog op “de relatie” kies ik er dan voor om de aangerichte schade te herstellen door ontkrachting, nuancering, of erkenning een fout gemaakt te hebben, al of niet aangevuld met een kwinkslag.  Dat geeft me een goed gevoel en m’n geweten rust.

Aardig

Terug naar de tweets. Twitteraars zullen zich bewust moeten zijn dat hun formuleringen anderen kunnen kwetsen of beschadigen. Investeer dan ook eens in een aardige of waarderende tweet. Ik kreeg er een na de gemeentehuisdiscussie. En het deed me goed.   

Ton van Doorn (PCW)

www.kiespcw.nl