Een nieuwe raad, een nieuw geluid …

12 maart 2014
WADDINXVEEN - In de Raadsblog van deze week, de beurt aan de PvdA: "Er valt wel degelijk iets te kiezen, dus maak gebruik van dat recht!"

Waddinxveen kent ‘vaste waarden’. Zes partijen die met elkaar vorm geven aan de plaatselijke politiek. Dat voelt veilig, of juist niet … Vaste waarden hebben ook nadelen. Er ontstaan patronen in het denken die elkaar (ongemerkt) naadloos aanvullen. Standpunten worden ‘als vanzelf’ ingenomen.

Voor sommige kiezers is dat een probleem. Veel kiezers blijven liever thuis. “Er verandert toch niets”. Er ontstaat een gevoel van machteloosheid of onvrede. “Politici doen toch niet wat ze beloven. Alles gaat toch zoals zij willen. Stemmen heeft geen zin”.

Gelukkig wordt het democratische kussen om de vier jaar opgeschud: verkiezingen! Iedere partij staat opnieuw stil. Stil bij wat hen inspireert. Waarin onderscheiden wij ons van de andere partijen? Nieuwe mensen maken hun opwachting in de raad. Plaatselijke issues leveren daarvoor voldoende input. De renovatie van het gemeentehuis en de inrichting van de minirotondes zijn tastbare voorbeelden. Daar komt in de nabije toekomst o.a. de zorg en de jeugdhulpverlening bij. Pittige taken die vragen om samenwerking, ook binnen de regio. Iedere partij denkt daar het zijne van. Er valt dus wel degelijk iets te kiezen!

Bij het ‘opschudden van het kussen’ slaan PvdA en GroenLinks de handen ineen: een nieuwe plaatselijke partij in het kleurenpalet aan partijen. Met respect voor onderlinge verschillen, zoekend naar gezamenlijke waarden. Dat moet stimuleren tot politiek die nog meer denkt in mogelijkheden en kansen. Energiek en positief ingesteld. Een nieuw jasje in Waddinxveen.

Ik voel me prima in dat nieuwe jasje en trek het in de komende raadsperiode graag aan als de kiezer dat zo bepaalt. Die heeft de keus om, met verstand en een tikje gevoel, het palet aan kleuren te bepalen. Hoe meer kiezers hun stem uitbrengen, hoe beter ze vertegenwoordigd worden. Maak dus gebruik van dat recht!

Halvard Jan Hettema