Waddinxveen in beelden

Van de redactie
29 november 2013
WADDINXVEEN – Een compleet beeld van kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte van Waddinxveen, dat is het boek ´Waddinxveen in beelden´ dat vanaf zaterdag gratis verkrijgbaar is. Bert Woudenberg en Aleid Abels zijn de initiatiefnemers.

Zaterdag 30 november wordt het boek ´Waddinxveen in beelden´ officieel overhandigd aan wethouder Dorenda Gerts en burgemeester Bert Cremers. Plaats van handeling: de feestelijke herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden bij de onafhankelijkheidsboom nabij het KW-plein.

Aquarellen

Deze locatie is niet toevallig gekozen. De boom zelf staat ook afgebeeld als een van zes herinneringsbomen in Waddinxveen. In de vorm van een prachtige aquarel van de hand van de Waddinxveense kunstenares Aleid Abels.

Initiatief

Samen met journalist Bert Woudenberg, nam Abels het initiatief tot het boek. Bert Woudenberg: “Ik heb er eens een artikel over geschreven en toen is het onderwerp voor mij echt gaan leven. Van heel veel kunstwerken was zeer weinig bekend. Eerdere uitgaven over dit onderwerp gaven zeer summier informatie en dat klopte lang niet altijd.”

Onderzoek en gesprekken

Woudenberg schreef de teksten voor het boek en verrichte de research. Het eigen archief - opgebouwd in ruim 25 jaar hoofdredacteurschap van het Weekblad voor Waddinxveen - vormde een belangrijke bron. “Daarnaast heb ik heel veel gesprekken gevoerd. Met betrokkenen, met kunstenaars voor zover mogelijk. En zelfs dan kreeg ik niet alles boven water.”

Rondje met de burgemeester

Om ook burgemeester Cremers een beeld te geven van hun idee, hebben Abels en Woudenberg een rondje met hem gereden langs de herinneringsbomen. “Dat was voor mij ook een ontdekking, want ik wist niet precies waar ze stonden,”  vertelt Aleid Abels.

Licht

“Ik heb ze allemaal gefotografeerd en daarna vier ervan uitgevoerd in aquarel. Daarbij ben ik afhankelijk van het weer omdat ik werk met een bepaald licht. Sommige bomen heb ik wel 6 keer gefotografeerd voor ik er tevreden over was. Daarna was het door de krappe planning een maand heel hard werken om het allemaal op tijd af te hebben.”

Bevrijding

Wat heeft Bert Woudenberg bij zijn research het meest verrast? “Dat de onafhankelijkheidsboom bij het KW-plein echt een bevrijdingsmonument is. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit over de ontworsteling aan het Franse Keizerrijk ging.”

Durf en lef

“Verder heb ik mogen herontdekken welk lef de vroegere gemeentebesturen hadden om zo met kunst bezig te zijn. In de jaren 80 werden nog verschillende kunstwerken geplaatst, in de jaren 90 nog enkele en daarna niet meer, op wat particuliere initiatieven na. Kijk naar de wokkels, kijk naar de wachtende reizigers bij het station. Die durf, dat lef, dat zou ik weer terug willen zien!”

Waddinxveners

De 42 gefotografeerde kunstwerken in het boek, zijn door 33 kunstenaars vervaardigd. Onder hen 4 Waddinxveners: Theo den Boon, Jeroen Dijkhuizen,  Har Sanders en Ruud Kooger. Van de laatste is de meest recente kunst in de openbare ruimte, de grafiti-kunst in de Willem Alexandertunnel.

Stuurman

Bert Woudenberg zet met ´Waddinxveen in beelden´ en tweede boek op zijn naam. Eerder schreef hij in opdracht van de Ondernemersvereniging Waddinxveen het boek ´Anders nog iets´. Momenteel werkt hij aan twee boeken, over de architect P.D. Stuurman en, in samenwerking met historicus Martin Kraaijestein, een boek in het kader van de opening van het nieuwe centrum.

Uitgave

´Waddinxveen in beelden´ is een uitgave van de gemeente Waddinxveen, met financiële bijdragen van Genootschap ´t Veen, Rotaryclub Waddinxveen en Woonpartners Midden-Holland.

Journalist Bert Woudenberg, kunstenares Aleid Abels en fotografen Jeannette van der Loo en Marlène van der Velde hebben hun werk volledig op vrijwillige basis verricht.

Het boek is gedrukt in een oplage van 1500 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij de gemeente Waddinxveen.

Foto: Aleid Abels met aquarel van de Bevrijdingsboom en Bert Woudenberg met het boek ´Waddinxveen in beelden´.