Lezing over zelfportretten in schilderkunst

Ingezonden bericht
6 januari 2016
WADDINXVEEN - De Waddinxveense Kunst Kring houdt op 12 januari een lezing over het zelfportret in de schilderkunst. De lezing wordt gegeven door Hanneke de Man in de Immanuëlkerk aan de Beatrixlaan in Waddinxveen. Aanvang 19.30 uur.

Momenteel zijn er twee exposities waarin het zelfportret centraal staat. In het Mauritshuis in Den Haag Hollandse zelfportretten, “selfies” uit de Gouden Eeuw en in Museum Arnhem: Spiegeloog, het zelfportret in de Nederlandse Kunst. Hanneke de Man zal ook in het kort iets vertellen over de expositie in het Mauritshuis, maar de nadruk ligt op de tentoonstelling in Museum Arnhem.

Kunstenaars maken zelfportretten om zichzelf te onderzoeken en geven de beschouwer een kijkje in hun innerlijk. Een directere kunstvorm bestaat niet: dichterbij zichzelf komt een kunstenaar niet, en als kunstkijker is geen grotere intimiteit tot de maker van het portret mogelijk. Dat zou de populariteit van het zelfportret kunnen verklaren. Wij raken er niet op uitgekeken. Museum Arnhem verkent in de tentoonstelling Het Zelfportret, een genre dat al eeuwen lang onderdeel is van de beeldende kunst. Meer informatie over deze tentoonstelling vindt u op http://www.museumarnhem.nl

De toegang tot de lezing is voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00.