Klachten hefbrug Waddinxveen naar provincie

Van de redactie
15 juli 2015
WADDINXVEEN - Zaterdag heeft Niek de Boer van CDA Waddinxveen namens Waddinxveense inwoners en ondernemers een zwartboek met klachten over de hefbrug overhandigd aan twee statenleden van de Provincie Zuid-Holland. De klachten zijn verzameld via het 'Meld het Niek'-meldpunt.

In felle bewoordingen schetste Niek de Boer de belangrijkste bezwaarpunten richting de Provincie. "De Provincie is eigenaar van de brug en dus verantwoordelijk voor de beschikbaarheid. Dat staat los van welke schuldvraag dan ook. Er is sprake van vertragen en stilzwijgen, ik vind dat ongekend en ongehoord."

"Het allerbelangrijkste is nu eerst voor de inwoners en ondernemers van Waddinxveen, en ook de omliggende regio, dat de verkeersproblematiek wordt opgelost. Daar lijkt het vooralsnog niet op. De schade die geleden wordt in ons dorp, wordt met de dag groter. Op belangrijke bijeenkomsten van lokale belanghebbenden schitteren de officiële bestuursverantwoordelijken door afwezigheid."

Niek de Boer verzamelde via #meldhetniek op de social media zoveel mogelijk klachten en opmerkingen ten aanzien van de hefbrug in Waddinxveen. Hij verzamelde ze in een zwartboek die hij zaterdag overhandigde aan CDA-statenleden Maurits de Haan en Herman van der Bent.

Het moment van overhandiging kon haast niet beter getimed zijn, in Boskoop liep op dat zelfde moment een boot vast onder de hefbrug. De file bij het fietspontje groeide razendsnel aan waarmee alvast één punt van het zwartboek duidelijk werd. De rijen aan weerszijden van de Gouwe zijn, met name in de spits, soms zo lang dat fietsers een half uur moeten wachten.

Statenlid Maurits de Haan gaf aan die wachttijden problematisch te vinden: "Misschien moet er wel een tweede pont ingezet worden tijdens de spits. Officieel is het reces begonnen maar ik zou dit nog wel willen bespreken met de gedeputeerde. Ik vind dat er slecht gecommuniceerd wordt. Als iets niet kan, dan moet je dat duidelijk communiceren. We gaan graag in gesprek met Waddinxveen hierover. We kunnen geen gouden bergen beloven maar ik snap de situatie."

Thon Bostelaar, aanwezig namens de Ondernemersvereniging Waddinxveen (OVW) vertelde over het effect van het hefbrugprobleem op de omzet van ondernemers. "We komen net uit de crisis en nu dit weer. De ondernemers lijden hier echt onder, er gaan klanten verloren. Ik denk aan makelaar De Pater en aan het tankstation van Boonstoppel.  En de communicatie met de provincie verloopt moeizaam. Dat is toch een macht waar burgers en ondernemers niet tegenop kunnen. De communicatie kan veel beter en dan hebben we het nog niet over de schade. De gemeente zou meer kunnen participeren hierin, ook al zijn ze niet de probleemeigenaar. Veel ondernemers staat het water aan de lippen. Ik dank het CDA hiervoor, de partij die als enige met ons spreekt hierover."

Foto's:

1. de situatie opnemen; vlnr Herman van der Bent, Niek de Boer en Maurits de Haan

2. overhandiging van het zwartboek

3. Thon Bostelaar aan het woord namens de OVW

4 en 5. De fietsfile groeit hard aan beide zijden van de Gouwe