Bevrijding herdacht in Waddinxveen

Van de redactie
4 december 2013
WADDINXVEEN - Zaterdag werd in Waddinxveen stil gestaan bij de bevrijding van de Franse overheersing, 200 jaar geleden. De herdenking vond plaats bij de Bevrijdingsboom aan het KW-plein.

"Oranje boven, Holland is vrij!" Met deze woorden opende Hans Geel zaterdag zijn toespraak. Hij haalde de woorden aan die Gijsbert van Hogendorp zou hebben geproclameerd tijdens de landing van Willem Frederik op het Scheveningse strand op 30 november 1813.

150 jaar

Hans Geel keek terug op de viering van 150 jaar bevrijding.  Burgemeester Van der Hooft had daarin een belangrijke rol. "Het was zo´n groot feest dat zelfs de NOS kwam opdraven." ´s Avonds was er een gondelvaart over de Gouwe met 25 boten. De Gouwe was verlicht van Waddinxveen tot aan Boskoop. En de vrouw van de burgemeester zat, verkleed als koningin Juliana, op een van de boten.

Een groot feest vond plaats op het terrein waar nu het nieuwe centrum wordt gebouwd. "Er was een openluchtspel waarvoor kosten noch moeite waren gespaard. Ik stond paf en heb de hele avond geen woord durven zeggen."

Koker

Burgemeester Cremers stopte samen met twee jongeren van de Jeugd Advies Raad een koker met daarin wensen en verwachtingen van de jongeren voor Waddinxveen. Daarbij sprak Tiemen de wens uit dat Waddinxveen zichzelf blijft en hetzelfde karakter blijft houden.

Lespakket

Voor de scholen in Waddinxveen is er een speciaal lespakket over 200 jaar Bevrijding en het Koninkrijk der Nederlanden. Directeur Wim van der Eijk van de Beatrixschool kreeg het eerste lespakket overhandigd door wethouder Dorenda Gerts. De wethouder sprak ook de wens uit dat er in het dorp ´vertelbankjes´ komen waarop mensen elkaar verhalen kunnen vertellen over de geschiedenis van Waddinxveen en andere wetenswaardigheden.

Beelden

Bert Woudenberg overhandigde zaterdag ook zijn boek ´Waddinxveen in beelden´ aan wethouder Gerts. Na wat uitleg en enige anekdotes deed hij een dringende oproep aan het College om de wokkels weer in de schijnwerpers te zetten. "Zet vanavond die schakelaar weer om."

FOTO´s:

1. Onthulling nieuw kunstwerk rond Bevrijdingsboom

2. Hans Geel haalt herinneringen op

3. Het draaiboek van ´toen´,  50 jaar geleden

4. De koker wordt afgesloten door burgemeester Cremers en de twee jongeren van de JAR

5. De koker verdwijnt in de grond, aan de voet van de boom

6. Drie kunstenaars uit Waddinxveen, vermeld in het boek, waren aanwezig onder wie Theo den Boon

7. Bert Woudenberg overhandigt zijn boek aan wethouder Dorenda Gerts

8. Bloemen voor alle betrokkenen bij de totstandkoming van het boek, onder wie kunstenares Aleid Abels

9. De tekst aan de voet van het herinneringsboom

10. Platen van openbare kunst, zoals afgebeeld in het boek, hangen de komende maanden op het KW-plein