Ambachtelijke tassen van Waddinxveense makelij

23 oktober 2013
WADDINXVEEN - Handgemaakt en dus uniek, dat zijn de tassen van Begzz die sinds kort in Waddinxveen en Alblasserdam worden gemaakt.

Het begon als hobby, maar sinds april is hun hobby ook hun werk: Eliane Kleyweg en Marjolijn Hunsche maken leren tassen en accessoires. Ze leerden elkaar kennen tijdens een cursus, het klikte goed en ze vonden het plezierig om samen te werken. Het label begzz werd geboren. Een naam met een knipoog naar het Engelse woord voor tas.

Wat maakt een begzztas zo bijzonder? Marjolijn: "Iedere tas, etui of sleutelhanger is uniek. Geen enkel exemplaar is hetzelfde. Op onze website vind je verschillende modellen. Al die modellen zijn in elke gewenste kleur leer te maken en klanten kunnen, als ze dat willen, ook zelf hun voering uitzoeken. Zo krijg je echt een tas op maat." Het begon in april met het één model, de cube. Van de opbrengst van de tas werd meteen nieuw leer gekocht zodat een volgende tas kon worden gemaakt en zo verder. Het blijkt de schot in de roos.

De tassen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Inmiddels zijn er meer modellen en het assortiment blijft groeien. "Het nieuwste model is de ‘one’", vertelt Eliane. Een vriendin zocht een tasje waarin je een paar spulletjes kon meenemen en dat je handig bij je kon dragen. Het werd een soort etui aan een sleutelhanger. Een model dat we op verzoek hebben gemaakt en nu ook in productie hebben genomen."

De twee creatieve vrouwen maken alles zelf. Van mal tot eindproduct. Sommige modellen kunnen op onderdelen aan de wensen van de klant worden aangepast, zoals langere
handvatten, meer of juist geen (rits)vakken, maar de afmeting van de tas blijft dezelfde. “Wel kan de klant een combinatie maken. Neem bijvoorbeeld het model ‘city’. Het bijgeleverde etui kan bijvoorbeeld vervangen worden door een etui zoals model ‘one’,” legt Marjolijn uit. “We vinden het prettig als een klant zelf betrokken is bij het uitzoeken van de materialen en dus ook de beleving van het maken van een tas mee krijgt.” Eliane vult aan: “Je koopt bij ons emotie en gevoel, niet zomaar een tas.”

Deze manier van werken maakt het voor de klant in veel opzichten aantrekkelijk: zelf uit de huiden die op een rijtje in het atelier hangen een soort en kleur leer uitzoeken. Glad of crocoprint, zilver voor een feestelijke clutch of stoer leer voor een laptoptas. In de zomer waren er knalgele, oranje en zwembadblauwe tassen. Nu de herfst eraan
komt zijn er meer warme tinten. Vervolgens kijk je welke voering erbij past. Chic, hip, effen, gestreept, met letters... keus genoeg. Vind je het lastig om
zelf een tas samen te stellen, dan krijg je advies of kun je een keuze maken uit de tassen die op voorraad zijn. Afhankelijk van de orderportefeuille moet je rekening houden met twee tot vier weken levertijd.

De twee vakvrouwen werken ieder vanuit hun eigen huis. Dat betekent dat er twee bezoekadressen zijn om leer uit te zoeken: in Alblasserdam en in Waddinxveen. Marjolijn:
“Hierdoor verhuist de leercollectie meerdere keren tussen Alblasserdam en Waddinxveen en we gaan zelfs voor mensen die slecht ter been zijn op bezoek bij de klanten zelf. Wel altijd een afspraak maken!”

Neem via www.begzz.nl contact op voor het maken van een afspraak.